Er du urolig for noen
som veier for mye?

Overvekt og fedme er ikke sjelden koblet til skam og skyld. Velmenende tips og råd kan derfor oppfattes feil, selv om de er ment som ren omtanke. Så hvordan bør man gå frem om man kjenner noen som lever med fedme og er urolig for personens helse?

Det første man må vurdere er om man er rett person til å ta opp spørsmålet. Er du nær venn eller partner eller er dere bare kollegaer? Kanskje finnes det noen som kjenner personen bedre og dermed har bedre forutsetninger for å lykkes.

Om du er rett person, forbered deg før samtalen gjennom å lære mer om fedme og om hvordan sykdommen kan behandles. Forsøk å finne eksempel som hjelper deg å sette ord på din bekymring.

Velg et tidspunkt og en plass der dere kan snakke i ro og fred. Vær tydelig på hvorfor du er bekymret, og at du tar opp spørsmålet fordi du bryr deg om personen. Vær forberedt på at det kan bli tøft, og at vennen din kanskje blir lei seg, sint eller går derfra. Har vennen din lyst til å snakke, la han gjøre det og du kan gå over til å lytte. Om det passer, kan du fortelle hva du har lært deg om sykdommen, hva du kan om behandling og gi tips om hjemmesidene du har besøkt.

Uavhengig av hvordan samtalen går, kan det være bra å ta den opp igjen, og påminne den som blir lei seg eller sint, at du bare mener godt. Eller snakk om hvor godt det var at dere kunne snakke om temaet. Spør om det er noe du kan gjøre for å hjelpe, som å søke informasjon, få tid hos fastlegen eller gå en daglig tur sammen.